Liderii mondiali trebuie sa pompeze si mai multi bani publici in economiile nationale intr-un mod coordonat pentru a face fata crizei economice, iar G20 (grupul statelor industrializate si al economiilor emergente) trebuie sa acorde o mai mare importanta cererii mondiale, a declarat Lawrence Summers, presedintele Consiliului Economic de la Casa Alba intr-un interviu pentru Financial Times.
Summers este de parere ca marirea cheltuielilor guvernamentale individual, necoordonat cu alte state, va conduce la erodarea eforturilor de a elimina dezechilibrele de la nivel global - despre care multi economisti consi-dera ca stau la baza crizei economice.
Lawrence Summers s-a distantat de discursul neoliberal bazat pe neinter-ventia statului, care a stat mult timp la baza Statelor Unite ale Americii. Potrivit consilierului economic de la Casa Alba, fost secretar al Trezoreriei in timpul lui Bill Clinton si fost presedinte al Harward University, considerat unul dintre cei mai mari aparatori ai economiei de piata, ideea ca piata se autoregleaza de la sine a suferit o lovitura fatala.
"Ideea potrivit careia economia se echilibreaza singura este in general adevarata, dar este falsa in unele perioade, cum ar fi acum", a declarat Summers.
Administratia Statelor Unite nu a avut de ales si a trebuit sa actioneze pentru a "salva piata de propriul exces", a mai spus Summers.
Presedintele Barack Obama a promulgat un plan de stimulare a economiei in valoare de 787 de miliarde de dolari. De asemenea, bugetul anuntat pentru anul 2010 se ridica la 3.600 miliarde de dolari. Din cauza interventionismului sau, Obama a fost caracterizat de unii analisti ca fiind socialist.
Presedintele Barack Obama a declarat intr-un interviu acordat cotidianului The New York Times ca va face tot ce e posibil pentru a asigura stabilitatea economica in SUA. El a negat ca ar fi so