Pentru Ioana Lucia Ghivercea, micuţa balerină care va reprezenta nu numai Craiova, ci şi România la Campionatul Mondial de balet pentru copii, zece prieteni, interpreţi ai Teatrului Liric „Elena Teodorini“, vor dansa pe 21 martie pentru a strânge o parte din suma necesară pentru participarea ei la această competiţie.
În sala mare, cu un perete acoperit de oglinzi, o mână de om se apropie de bară. Îşi prinde piciorul cu o frânghie de care trage peste umăr, ridicându-l spre cap. Mai sus, tot mai sus. Se opreşte câteva secunde şi apoi trage uşor, din nou, de frânghie. Respiraţia i se accentuează, se opreşte iar, apoi mai ridică o dată, cu un ultim efort. Rămâne aşa, parcă ar vrea să se obişnuiască cu durerea. Faţa i se încruntă întâi, apoi, încet-încet, începe să se relaxeze. Lucia şi-a început încălzirea. Ştie singură ce are de făcut. Are concursuri internaţionale, unde reprezintă România, ca balerină. Munca şi responsabilitatea au luat-o înaintea vârstei. Singurul joc de-acum este cel al performanţei.
În „Careul de aşi“
Pornind de la o idee, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Dolj şi Primăria Craiova au iniţiat un proiect inteligent prin care preiau, în urma unor concursuri, costurile participărilor la competiţii internaţionale ale unor copii talentaţi. „Quo Vadis performanţa“ a fost intitulat acesta, iar componentele sale sunt trei la număr: dezbateri publice, la care sunt invitaţi, în special, părinţi şi profesori, un spectacol - „Careul de aşi“- şi expoziţia itinerantă „Caravana artelor“. În cazul Luciei Ghivercea, care este şi vectorul de imagine al DJT Dolj, întâia reacţie a venit din partea colegilor de breaslă, care vor dansa pentru ea, pe 21 martie, apoi a fost cea a artiştilor plastici, care vor organiza o expoziţie cu vânzare, în aceeaşi seară, o parte din fondurile strânse urmând să fie canalizate spre călătoria micuţei bal