În ultimii nouă ani, un singur bloc din Ploieşti a fost consolidat, şi acesta doar parţial, cu fonduri alocate prin intermediul programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Sursa: Marius Nica
În urma expertizării, în categoria I de risc seismic au fost încadrate nu mai puţin de 25 de blocuri din oraş. Cele mai multe imobile aflate în pericol sunt cele din Centrul Civic şi din cartierul Sud, blocurile respective fiind construite înainte de cutremurul din martie 1977. Potrivit autorităţilor locale, în nouă ani a fost consolidat doar un singur bloc din cauză că nu au fost alocate fonduri de la bugetul de stat. „Din anul 2000 nu am mai primit un leu pentru expertizarea blocurilor cu probleme.
Am reuşit să consolidăm două scări din blocul A 7, de pe Strada Cibinului, urmând ca lucrările să continue în cursul acestui an”, susţine Florina Popescu, director executiv adjunct al Direcţiei Tehnic şi Investiţii din cadrul Primăriei Ploieşti.
Fără sancţiuni pentru furtul bulinelor
Pe de altă parte, locatarii blocurilor cu buline roşii au îndepărtat majoritatea plăcuţelor de avertizare montate în urmă cu doi ani pe blocurile a căror structură de rezistenţă a fost grav afectată de seisme. „Nu ştiu cine a luat bulina roşie de pe faţadă, dar bine a făcut. În loc să ne repare blocul, ei ne pun ştampile să ne facă de ruşine”, spune Emilia Oprea, locatara unui bloc din cartierul Jianu, construit în anii ‘60.
„Legislaţia nu prevede sancţiuni în cazul vandalizării sau furtului de buline roşii, prin urmare noi nu putem da amenzi”, susţine Carmen Gheorghe, directorul Poliţiei Comunitare Ploieşti. Potrivit legislaţiei în vigoare, consolidarea blocurilor este gratuită pentru locatarii ale căror venituri pe membru de familie sunt sub salariul mediu net pe economie. În caz contrar, trebuie să plătească contrav