Că viaţa bate filmul - asta ni s-a mai spus. Acum viaţa întrece şi reclama, deşi istoria se tot chinuie să ne arate că se repetă. Dar ne facem că nu ne prindem, mai ales noi ăştia din est, care le-am văzut pe toate, de la comunism la capitalismul redenumit economie de piaţă.
Celebra poză cu laptele vărsat pe câmp în timpul crizei economice de acum 80 de ani a redevenit actuală, nu fiindcă aşa s-ar fi întâmplat, ci pentru că ea ilustrează corect condiţiile economice în care trăim. Bunăoară, celebrul Cod de bune practici, despre care se tot discută de vreun an şi care acuma ar fi gata-gata să fie impus prin lege, întăreşte gestul fermierului care aruncă surplusul producţiei de lapte pentru a nu-i scădea preţul. Proprietarii marilor magazine deschise în România nu agreează prevederile Codului, care limitează taxele percepute producătorilor sau importatorilor pentru mărfurile aşezate în rafturi. Reacţie absolut normală: scade profitul. Ca atare, preventiv, au recurs la un mic artificiu: cei mai mulţi au mărit taxele respective, pentru ca la eventuala intrare în vigoare a codului să nu aibă emoţii. Găselniţa nu e deloc nouă. Românii care se aflau în Italia în 2001 îşi amintesc perfect cum a trecut această ţară la euro. Guvernul de la Roma a impus măsuri drastice pentru ca, de la 1 ianuarie 2002, preţurile să nu crească la convertirea preţurilor din lire italiene în moneda europeană. În consecinţă, comercianţii au recurs la scumpiri cu câteva luni mai devreme. Este acelaşi fenomen pe care îl vedem acum în magazinele de la noi.
Mai există însă un handicap. Spre deosebire de italieni, de ţările vest-europene, criza ne afectează şi din cauza sărăciei reale în care ne ducem zilele. Pare neverosimil că ţările occidentale au intrat în recesiune şi, cu toate acestea, că vesticii trăiesc mai bine, cheltuind mai puţin decât românii. Veniturile acestora din ur