Oficialul BRD spune ca Banca Nationala ar putea accepta solicitarea bancherilor ca atunci cand fac provizioane pentru credite restante pe mai mult de 90 de zile sa deduca din expunerea fata de un client 25% din valoarea garantiei aferente.
Bancile nu pot ignora inasprirea conditiilor financiare si cresterea gradului de risc determinate de faptul ca Romania se afla "sub linia rosie" care delimiteaza grupa tarilor cu investment grade (rating de risc scazut pentru investitii), afirma Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD.
"Nu vindem cartofi, imprumutam bani si nu merge cu mesaje de genul 'dati la toata lumea'. Costurile la care obtinem finantare reflecta fara dubiu riscul de tara, iar solutia este sa facem eforturi sa revenim peste linia rosie."
Bancherul sustine ca din aceasta cauza scaderea dobanzilor internationale de referinta la euro (EURIBOR) nu poate fi regasita in costul creditelor acordate pe piata locala.
"Mi se adauga costul CDS-urilor (asigurarile contra riscului de neplata pe Romania), iar eu mai am si costul cu rezervele minime obligatorii care ma duce la un cost total la intrare spre 9%. Bancile fac totusi eforturi pentru a scadea marjele de dobanda", afirma Bunescu.
Pe de alta parte i se pare normala cresterea dobanzilor la depozite in actuala conjunctura, desi aceasta impinge in sus si dobanzile la credite. "Cum sa consolidezi resursa interna daca nu oferi dobanzi pe masura? Cred insa ca aceasta presiune se va calma treptat."
Asemenea altor bancheri, considera ca actuala tensiune de pe piata are si o componenta psihologica care amplifica reactiile clientilor invatati pana nu de mult cu conditii mai bune la creditare.
In acelasi timp, el spune ca bancile nu au niciun interes sa-si impinga clientii sa puna lacatul pe usa companiilor sau sa execute persoane fizice care intra in somaj.
"La BRD analizam port