Economia românească nu stă atât de rău precum pare în prezentările instituţiilor financiare internaţionale.
Recesiunea economică de 0,4% estimată pentru România acestui an nu găseşte justificare nici la autorităţile române şi nici la analiştii din piaţă.
Cu toate că văd care sunt condiţiile economice din Uniunea Europeană şi din România, autorităţile noastre se aşteaptă să încheiem anul 2009 cu o creştere economică de 2,5%. Bugetul de stat este construit pe această premisă.
Analiştii sunt de părere că gu vernanţii au aşteptări prea optimiste. Însă admit că economia noastră se va menţine pe plus anul acesta. „Avem şanse să avem o creştere economică de 0-1,5%. Depinde însă de cum vor evolua lucrurile în UE, de care suntem dependenţi, depinde de cât de repede se vor dezgheţa creditarea şi pieţele financiare în UE şi la noi”, ne-a declarat Dragoş Cabat, preşedintele Camerei Analiştilor Financiari din România.
Şansa e în mâinile noastre
Oamenii de afaceri sunt de părere că şansele de a avea creştere sau recesiune sunt în mâinile noastre. „Avem moda lităţi să asigurăm o minimă creştere economică. Însă trebuie luate măsurile necesare. Lucrările de in vestiţii anunţate trebuiau deja să înceapă, la fel şi cele de izolare termică. Iar în agricultură, banii pentru îngrăşăminte trebuie daţi cel târziu până în aprilie ca să mai aibă rost”, ne-a explicat Cristian Pârvan, secretarul general al Aso cia ţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). În opinia sa, economia autohtonă poate creşte cu 0,5-1% numai din agricultură.
OPINIE
Mai e loc de împrumuturi
Gradul de îndatorare al ţărilor din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, este mult mai scăzut faţă de statele Europei de Vest, potrivit Erste Bank. Specialiştii băncii austriece susţin că scenariile recente care a