Preşedintele a invocat greaua moştenire lăsată de liberali, dar a rezolvat ecuaţia crizei: „Reforma statului plus austeritate plus solidaritate egal şansă pentru România”. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Din noua postură de „naş” al coaliţiei aflate la guvernare, preşedintele Traian Băsescu a renunţat ieri la criticile cu care obişnuia să vină în faţa parlamentului, înlocuindu-le cu o listă de cereri. Politicienilor - austeritate şi reformă. Alegătorilor - să accepte măsurile de austeritate şi să închidă ochii la escaladarea promisiunilor electorale de către guvern.
Motivul: „Criza economică ar putea fi mai lungă şi mai adâncă decât apreciem acum”. Ţapi ispăşitori pentru situaţia dificilă în care se află România au fost găsiţi însă tot liberalii. „Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernării netransparente, a unei proaste guvernări, pe care românii trebuie să-l plătească acum”, a dat Băsescu verdictul, acuzând „politizarea administraţiei publice”, birocratizarea şi „cheltuirea banului public ca buget de campanie”.
Coaliţia, strânsă cu reforma
„Să nu cerem ceea ce ştim că nu se poate da”, a încercat Băsescu, de la tribuna parlamentului, să descurajeze solicitările recente ale sindicatelor. În logica prezidenţială, una dintre soluţiile momentului ar fi „solidaritatea între deciziile de austeritate pe care guvernul le poate lua şi acceptarea acestora de către societate”.
„Reforma statului plus austeritate plus solidaritate, egal şansă pentru România”, şi-a rezumat şeful statului mesajul, cerându-le parlamentarilor să-l răspândească din „colegiile noastre” până la „ieşirile publice din media”. La capitolul avertismente, el a atras atenţia asupra urgenţei legii unice a salarizării, asupra sistemului sanitar, a educaţiei, dar şi a administraţiei publice, domenii în care ar fi nevoie de „reforme cura