» Militarii, functionarii publici, politistii, cadrele medicale, profesorii si magistratii obtin impreuna peste 120 de sporuri salariale.
» Vanatoarea de sporuri bugetare, declansata in forta de Guvern, incepe sa se inmoaie, dupa ce functionarii au amenintat cu greva generala, iar bugetarii din sanatate si educatie au primit asigurari ca nu li se va umbla la bonusuri.
Proiectul ordonantei de urgenta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizatii ar urma sa fie sistate sau diminuate, a declansat panica in randurile angajatilor statului, confruntati cu perspectiva injumatatirii veniturilor. Prin taierea a 20 dintre cele circa 27 de sporuri ale bugetarilor din administratie, cum ar fi cele pentru cunoasterea limbilor straine, iradiere sau pentru orele suplimentare, Guvernul spera sa faca economii de peste 400 milioane de euro in 2009.
In topul sporurilor bugetare conduc insa nu functionarii, ci angajatii institutiilor militare, cu peste 40 de asemenea facilitati (solde de merit si de grad, indemnizatii de comanda si de dispozitiv, sporul de cifru, sporul pentru soferi, spor pentru protectia demnitarilor, sporul de conditii periculoase, prime de parasutare si de scufundare etc.), cuprinse in Legea salarizarii.
Abia pe locul al doilea in topul sporurilor se afla functionarii, cu cele 27 de bonusuri (de confidentialitate, de mobilitate, de cunoastere a limbilor straine, de izolare). Politistii si cadrele medicale ocupa cel de-al treilea loc in top, cu cate 20 de sporuri. Primii iau, printre altele, salarii de merit, indemnizatii de conducere, sporuri de misiune. Personalul medical este platit in plus pentru garzi, toxicitate, izolare, stres. Pe locul al patrulea in top se afla profesorii, cu circa 14 sporuri – vechime, stabilitat