Maestrul Emil Simon se reintoarce pe scena Filarmonicii de Stat Targu Mures, cu ocazia concertului simfonic din aceasta seara. Despre regasirea publicului meloman targumuresean, in anul aniversar Mendelssohn, in interviul care urmeaza.
Reporter: Cu ce ganduri reveniti la Targu Mures?
Emil Simon: Intotdeauna cand vin la Targu Mures ma simt ca acasa. Filarmonica din Targu Mures, este prima din tara care mi-a facut onoarea sa concertez alaturi de ea, in calitate de dirijor oaspete. Azi, gasesc in mijlocul orchestrei, pe fiii fostilor colegi, precum si pe multi care mi-au fost studenti la clasa de orchestra a Academiei de Muzica din Cluj Napoca. Sunt motive care ma fac sa ma simt aici pe scena foarte familiar, aproape ca acasa.
Rep.: Cat de mult conteaza publicul spectator?
E. S.: Publicul muresean este un public cald, generos, avizat, care stie sa pretuiasca si sa deosebeasca falsa valoare, de valoarea reala. Merg doar acolo unde sunt asteptat cu placere, unde sunt inteles, unde sunt ascultat, si unde orchestra stie si este capabila de o colaborare in adevaratul sens al cuvantului. Acestea sunt cateva lucruri pentru care Targu Muresul este pentru mine un loc drag, si un loc apropiat. Indragesc publicul de aici de la Targu Mures, si gasesc remarcabila, dorinta lor de a revedea, de a asculta uneori, variante diferite ale marilor piese din literatura universala.
Rep.: Suntem in anul aniversar Mendelssohn. Cat de drag va e acest compozitor?
E. S.: Felix Mendelssohn Bartholdy pentru mine, a fost un compozitor plin de talent. De la Mendelssohn am mostenit lucrari cu adevarat de referinta, aici ma gandesc la oratorii, la muzica concertanta. Fiind anul Mendelsshon, apreciat s sarbatorit peste tot, si aici la Targu Mures, cu ocazia acestui concert,am placerea sa reintalnesc un bun prieten, un muzician de prima mana, Gabriel Croitoru, care are