Criza îi împinge înapoi acasă pe românii din centrele financiare mondiale. Unii se întorc însă din drum, preferând incertitudinea de pe Wall-Street realităţilor româneşti. Ani la rând ne-am plâns de exodul creierelor româneşti. Iată că acum, mulţi dintre cei care au ales cariere de finanţişti la Londra sau pe Wall Street se întorc, mânaţi de criza care a devastat centrele financiare. Unii se declară bucuroşi că au revenit în ţară, alţii spun că sunt optimi�
Criza îi împinge înapoi acasă pe românii din centrele financiare mondiale. Unii se întorc însă din drum, preferând incertitudinea de pe Wall-Street realităţilor româneşti.
Ani la rând ne-am plâns de exodul creierelor româneşti. Iată că acum, mulţi dintre cei care au ales cariere de finanţişti la Londra sau pe Wall Street se întorc, mânaţi de criza care a devastat centrele financiare. Unii se declară bucuroşi că au revenit în ţară, alţii spun că sunt optimişti, însă nu toţi găsesc oportunităţi de carieră în România, iar unii nu se acomodează deloc şi preferă să se întoarcă acolo unde nu au certitudinea unui job, dar măcar sunt obişnuiţi cu cutumele locului şi regulile jocului.
„Numărul celor care s-au întors a crescut spectaculos, era şi de aşteptat. Majoritatea vin din SUA, Canada şi Marea Britanie şi, chiar dacă nu recunosc întotdeauna, criza este cea care îi trimite acasă“, spune George Butunoiu, headhunter şi consultant în resurse umane. În opinia lui Butunoiu, piaţa românească nu le oferă însă nicio oportunitate. „Mă şi enervează când îi aud că nu găsesc pe piaţă derivativele sau instrumentele de acolo. Nu se acomodează deloc uşor când se întorc aici, de aceea sunt şi tensiuni cu angajatorii. Eu le recomand întotdeauna clienţilor să nu-i angajeze pe cei care abia s-au întors în ţară, ci să-i lase cam şase luni să se lovească cu capul de pragul de sus“.
Pentru unii mumă, pentru alţi