Bucureştiul a coborât de pe locul 95 până pe 121 în topul celor mai scumpe oraşe ale lumii. Deprecierea leului este motivul pentru care experţii de la Economist Intelligence Unit au plasat capitala României la egalitate cu două oraşe din Africa. Capitala României a scăzut 26 de poziţii în topul celor mai scumpe oraşe din lume, ajungând de pe locul 95 până pe 121. Potrivit clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), Bucureştiul este acum la egalitate cu două oraşele sud-africane, Johannesburg şi Pretoria.
„Costurile au scăzut doar din perspectiva străinilor şi a celor plătiţi în valută, pentru că acum se poate cumpăra mai mult cu un euro, faţă de anul trecut. Pentru românii care sunt plătiţi în lei, Capitala este mai scumpă, mai ales că toate produsele de import şi telefonia costă mai mult”, a explicat, pentru „Adevărul”, Matei Păun, analist economic BAC Investment.
El a mai spus că studiul a fost realizat ţinându-se cont de euro şi de dolar, precum şi de ce servicii sau produse se pot fi achiziţionate acum, în Bucureşti, cu valoarea acestor monede. Capitala Bulgariei, Sofia, a retrogradat şi ea patru locuri în topul mondial, dar a ajuns doar pe locul 105, peste Bucureşti.
Turiştii ne ocolesc
Un alt studiu, realizat de această dată de compania Deloitte, arată că rata de ocupare a hotelurilor din Capitală a înregistrat o scădere majoră anul trecut. Astfel, hotelurile bucureştene au fost ocupate în 2008 doar într-o proporţie de 57%.
Cauzele sunt pierderea încrederii consumatorilor în serviciile hoteliere din Capitală, lipsa de finanţare şi diminuarea cheltuielilor de afaceri la nivel mondial, arată studiul. „Nu lipsa de încredere în servicii au dus la această scădere, pentru că serviciile sunt aceleaşi sau chiar mai bune în ultimii ani.
Criza financiară este cauza acest