La Balvanyos, taman la sfârşit de februarie, pe un ger de crăpau pietrele, începuseră a bolborosi ceaunele şi a sfârâi tigăile. În jurul focurilor se strânseseră deja gospodarii care ştiau "a meşteri carnea de porc".
Festivalul internaţional de Pomana Porcului era în plină desfăşurare. Venite din mai toate colţurile ţării, şi chiar mai de departe, din Croaţia, Ungaria, Slovacia, cele 17 echipe au demonstrat tot ce ştiu despre tranşarea porcului şi pregătirea specialităţilor culinare tradiţionale. Cea de-a patra ediţie a Festivalului, organizat între 20 şi 22 februarie de ANTREC Covasna, Primăria Comunei Turia şi Consiliul Judeţean Covasna, s-a bucurat şi de această dată de un mare succes, judecând după numărul mare de curioşi care au ţinut morţiş să guste din bucatele etalate la fiecare stand în parte.
Evenimentul a fost deschis de parada costumelor populare, echipele încercând astfel să-şi pună mai mult în evidenţă specificul. Au urmat alegerea porcilor (fiecare echipă a trebuit să ghicească greutatea câte unui porc de mărimi generoase - aproximativ 120 kg - pe care să-l sacrifice), tranşarea lor şi apoi pregătirea preparatelor, între care obligatoriu cârnaţii. În scurt timp, pe mese s-au înşirat tobe, caltaboşi, şunculiţe, slăninuţe, jamboane, jumări, costiţe, cotlete, lebăr, sarmale, răcituri, toate pregătite cu rapiditate chiar în faţa celor prezenţi la Balvanyos. Dar nu numai atât. Pâine de casă, mămăliguţă rumenă şi aburindă, gogoşi, ceapă spartă cu pumnul ca să meargă bine cu şunculiţa, ţuică cu multe mărgeluţe, semn de tărie.
CEI MAI BUNI DINTRE CEI BUNI
Deşi în jurul meselor se aflau sute de persoane nerăbdătoare să se dea startul marii petreceri, membrii juriului - conduşi de Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism - au avut primii parte de ineditele experi