Astăzi, ora 11.00: Cei mai mari consumatori de fast food sunt adolescenţii. Criza financiară mondială nu a afectat deloc vânzarea hamburgerilor, dar a golit restaurantele din Reşiţa.
Patronii restaurantelor din Reşiţa nu trec cu bine prin criză. Mulţi dintre ei se plâng că reşiţenii nu le mai trec pragul ca înainte. Cei care vând produse de tip fast food se pot considera însă norocoşi. Cei mai mari consumatori sunt copiii şi adolescenţii. În cartierul Lunca Bârzavei din Reşiţa există un singur restaurant de tip fast food care include şi mâncare gătită, şi patru chioşcuri care comercializează doar mâncare la minut.
„Ziua oamenii aleg un meniu complet. Seara de obicei vin tinerii“ spune Florin Radu, managerul restaurantului Europa. Reşiţenii sunt dispuşi să scoată din buzunar 13 lei pentru un meniu complet. Totuşi, tinerii ocolesc meniul sănătos. Cei mai mulţi dintre ei fac vânzare la hamburger şi shawarma. „În dimineţile de sămbătă şi duminică, după discotecă, tineretul se opreşte direct la fast food. Pot spune că ei sunt cei care consumă cel mai mult produse de tip fast food dar sunt şi unii care preferă un meniu cu felul 1 şi felul 2“, a adăugat Radu.
Pericol pentru sănătate
Eugen Mladin, în vârstă de 28 de ani, a reuşit să scape de dependenţa sa pentru produsele fast food. „Am renunţat la acest tip de mâncare pentru că am început să iau proporţii serioase. Din cauză că lucram foarte mult, nu ajungeam pe acasă să mănânc sănătos. Mâncam numai pe fugă hamburgeri şi tot felul de prostii”, a spus, astăzi ,tehnicianul. Medicii sunt categorici în privinţa acestei alimentaţii, pe care o consideră un hazard pentru sănătate.
Fie că este de vină stresul cotidian sau lipsa timpului pentru o alimentaţie sănătoasă, cărăşenii stau destul de prost la capitolul sănătate alimentară, au spus medicii. Diana Muşat, medic specialist în diabe