Majorarea preţurilor de producţie s-ar putea repercuta, în scurt timp, asupra preţurilor finale ale mărfurilor nealimentare. Costurile de producţie în sectorul industrial s-au apropiat, în ianuarie 2009, de valorile record ale anului trecut, înregistrate în iunie. Curba evoluţiei acestui indicator a urcat vertiginos în ianuarie, cu aproape 2% faţă de luna precedentă, potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică (INS).
Astfel, cele mai mari creşteri, de trei procente, s-au înregistrat în distribuţia apei, salubritate şi gestionarea deşeurilor, în timp ce zona prelucrătoare a avut costuri mai mari cu 2,1%.
Producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a simţit o majorare de 1,2%, iar industria extractivă, de 0,3%.
Pe marile grupe industriale, creşteri de preţuri au avut produsele din industria bunurilor de capital, cu un avans de 2,4%, urmate de cele din sectorul energetic, de 2,3%. Au existat, totuşi, şi scăderi de preţuri, în domeniul bunurilor de folosinţă îndelungată, de 0,3%.
„Pe piaţa internă, una din cauzele majorării preţurilor producţiei industriale este faptul că furnizorii de energie au mărit preţul, deşi consumul de energie a scăzut.
De asemenea, în ceea ce priveşte transportul, chiar dacă preţul carburanţilor a scăzut, tarifele s-au majorat”, a declarat, pentru „Adevărul”, Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
Potrivit acestuia, în industria chimică şi petrochimică, preţurile de producţie au scăzut chiar şi la jumătate.
Comparativ cu ianuarie 2008, prima lună a acestui an a adus majorări de costuri în industrie cu 7% în medie.
Cele mai semnificative majorări au fost în producţia şi furnizarea de energie, gaze şi apă, de peste opt procente. Industria extractivă a înregistr