» In timp ce santierele de constructii se inchid unul dupa altul, meseriasii supravietuiesc muncind fara acte la renovari si reparatii de apartamente.
» Multi dintre zugravi, faiantari, zidari si instalatori prefera sa lucreze pe bani mai putini doar pentru a avea de lucru. Unii accepta si plata in rate.
» Nu toti meseriasii insa sunt dispusi sa taie din pret. Constructorii din comuna Floresti, judetul Giurgiu, celebri in toata tara, prefera sa traiasca din rezerve si sa astepte sfarsitul crizei economice.
"Da, dom’le, lucrez la negru, sigur", recunoaste faiantarul. Meseriasul primeste telefoane de la unul, de la altul. "Unii m-au chemat dupa ani de zile. Le facusem niste lucrari, le-au placut, tot pe mine m-au vrut", se faleste mesterul. Gura lumii e cel mai bun "telefon". Te recomanda vecinii, rudele, prietenii, fostii clienti. "Eu
mi-am lasat mereu loc de buna ziua pe unde am trecut", completeaza interlocutorul meu, care se recomanda, simplu, Nae. Nu-si da numele. "Doar nu sunt nebun sa-ti zic cum ma cheama, ca lucrez la negru, nu?", dupa care intram in alt subiect. Cel despre criza. Nu se mai fac case, santierele vechi au "inghetat", adio cartiere rezidentiale. Doar niste schele in bataia vantului si ziduri goale, pustii. si totusi, desi majoritatea santierelor au "inghetat", constructorii muncesc.
Cateva comenzi pe saptamana
Lucrari mici, tencuieli, fatade, interioare, niste faianta, o gresie, reparatii de tevi prin casa omului. Cam atat. Asta se face acum in domeniul constructiilor. De-asta nu mai vezi santierele mustind de lucratori. Acum furnicarul s-a mutat in casele vechi, la blocuri, pe unde mai e de lucru. Nae are destui prieteni care au sarit din "barca" multor firme de constructii, pana sa se scufunde, din cauza recesiunii, dupa care baietii au inceput sa lucreze in particular. Asa se face trea