Îmi place spectacolul pieţelor dimineaţa. Am deprins obiceiul ăsta de la un poet de demult, a cărui amintire trece, fulgurant, ori de câte ori descopăr un nou "bazar" pe meridianele lumii. Aşa mi s-a întâmplat şi la Odessa într-o dimineaţă de februarie.
Doar că, de data aceasta, umbrei poetului i se alăturase, prea puţin discretă, "umbra" unui slujbaş SBU (serviciul de securitate ucrainean)... Dar, fiindcă de data aceasta scriu în Jurnalul de bucătărie, o să ignor prezenţa lui în mica vizită pe care vă îndemn s-o facem împreună în piaţa odessită - "bazarnaia"...
SALATE ŞI CONDIMENTE
După ce te strecori printre tarabele înghesuite unele în altele, pe care tronează grămezi cu obiecte fel-de-fel (de la şurubelniţe la hăinuţe; de la cârlige de rufe la perdele şi draperii), intrarea în sectorul alimentar al pieţei îţi dă sentimentul că ai ieşit "la larg". Primii care te întâmpină sunt vânzătorii coreeni, cu ochi migdalaţi, care îţi oferă salate marinate din legume sau fructe de mare. Morcovi, ardei, sfeclă roşie; alge, urechi-de-lemn, scoici, calamari... aparent preparate după o reţetă unică: trase în fir subţire şi marinate. Condimentele folosite diferă de la un produs la altul... Oh! Şi cât de variate sunt aceste condimente! Numele unora îţi este complet necunoscut. Oricum, le descifrez cu greu de pe cartoane scrise cu litere chirilice. Sunt zeci de sortimente, iar dacă nu ştii ce să cumperi, e suficient să-i spui vânzătorului la ce doreşti să le foloseşti. Îţi va face el combinaţia necesară... Condimentele sunt amestecate, date la morişcă, mixate din nou şi aşezate în cutiuţe sau în plicuri pe care Nasur, serviabilul vânzător cu alură arabă, îţi scrie la ce fel de mâncare îl vei folosi. Mai poţi alege din cutiuţele în care amestecurile sunt gata pregătite, unele dintre ele închipuind modele colorate atât de frumoase, încât parcă a