Cabinetul Boc îşi propune să anuleze, să reducă sau să comaseze 558 de taxe, până la 15 aprilie. Prim-ministrul a explicat, miercuri, că motivul pentru care Ministerul de Finanţe vrea să renunţe la o parte din aceste „dări”: costurile de administrare ale acestora sunt superioare încasărilor efective. „Astăzi sunt identificate un număr de 558 de impozite şi taxe, instituite printr-un număr de 185 de acte normative şi, din nefericire, pentru foarte multe dintre aceste taxe ne costă mai mult să le administrăm decât să luăm bani efectiv din punerea lor în practică”, a spus Emil Boc. Astfel, până în 15 aprilie, ministerele vor trebui să trimită propunerile de anulare, reducere sau comasare a unora dintre aceste taxe.
În acest sens, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a explicat că urmează să fie constituit unui grup interministerial format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi din alte ministere care va avea ca atribuţii în următoarea perioadă efectuarea unei analize cost-beneficiu la fiecare taxă şi tarif în parte. „Vom analiza şi vom decide oportunitatea de menţinerii sau nu a acestora. Acest lucru se va întâmpla până la data de 31 martie 2009, când vom prezenta Guvernului României o informare cu rezultatele analizei şi propunerile grupului de lucru ministerial. În funcţie de aceste decizii de reducere, comasare sau schimbarea nivelului lor, categoric că vor urma de către fiecare minister în parte elaborarea de acte normative”, a spus Pogea.
Ministrul a spus că din cele 558 de taxe, impozite şi tarife, 74 sunt de natură fiscală şi 484 sunt taxe şi tarife nefiscale. „Cum sunt localizate ? Spre exemplu, la Ministerul Mediului sunt 102 de taxe şi tarife, la Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt 50, Ministerul Economiei- 41, Ministerul Transporturilor- 40, Ministerul Agriculturii-37, Ministerul Sănătăţii-35, Ministerul Justiţiei-30, Autorit