Cine ar trebui sa negocieze acordul cu FMI astfel incat sa beneficiem de conditii cat mai avantajoase, ce efecte va avea acest imprumut asupra mediului de afaceri si al populatiei, dar si ce alternativa avem in acest moment. Analisti economici, oameni politici si jurnalisti, toti dezbat zilele acestea problema imprumutului de la FMI. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca politicienii s-au trezit cam tarziu ca avem nevoie de un imprumut extern. D
Cine ar trebui sa negocieze acordul cu FMI astfel incat sa beneficiem de conditii cat mai avantajoase, ce efecte va avea acest imprumut asupra mediului de afaceri si al populatiei, dar si ce alternativa avem in acest moment. Analisti economici, oameni politici si jurnalisti, toti dezbat zilele acestea problema imprumutului de la FMI.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca politicienii s-au trezit cam tarziu ca avem nevoie de un imprumut extern. Daca discutiile ar fi avut loc in noiembrie sau decembrie anul trecut, conditiile de creditare ar fi fost mult mai avantajoase. Acum se pune problema daca ne putem angaja intr-o finantare externa. Cu toate acestea, Pogonaru crede ca acordul cu Fondul Monetar este indispensabil, in situatia in care bancile internationale ataca monedele tarilor emergente, iar aceste state nu au capacitatea financiara sa se apere.
Cat de mare este, insa, pretul pe care trebuie sa-l platim? Analistii spun ca ne vom confrunta cu diminuari salariale si chiar cresteri de impozite si taxe. Dar, in niciun caz nu se va ajunge, ca in Letonia, la conflicte sociale.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca Romania are nevoie de o finantare externa deoarece combinatia de poli