Viermii de mătase sunt, de sute de ani, “hrana” celor câteva mii de locuitori ai oraşului grecesc Soufli. Atunci când cumperi o eşarfă cu 12 euro dintr-un magazin din Oraşul Mătăsii, ştii exact că ai plătit o muncă de câteva luni pentru fir, ţesătură şi design. În pod se cresc viermii de mătase, în curte se curăţă crengile de coconi, iar în casă se produce firul şi se ţese pânză. Aproape în fiecare locuinţă din oraşul grecesc Soufli se petrec aceste activităţi, de unde i s-a tras şi titulatura de oraş al mătăsii.
Situat la 70 de kilometri de oraşul Alexandropoulis, aproape de graniţa cu Turcia, Soufli are 5.500 de locuitori. Românii puteau ajunge aici doar dacă alegeau să meargă cu maşina în Halkidiki, regiunea preferată pentru vacanţe, pe drumul de pe coasta Mării Negre.
"Destul de puţini români veneau în această regiune, însă, de când s-a înfiinţat din luna februarie a acestui an linia aeriană Sky Express care leagă Bucureştiul de Alexandropoulis, ne aşteptăm la un val de turişti din România”, a spus, pentru "Adevărul”, prefectul regiunii Evros, Nikolaos Zambounidis.
Tradiţia familiei, vechimea afacerii
Chiar dacă poposiţi doar în Alexandropoulis, un oraş care vă readuce liniştea înainte şi după vacanţă, păstraţi-vă o zi sau două pentru Soufli. De cum vă apropiaţi de orăşel, opriţi-vă pe partea stângă, la Casa Bourouliti. Aici, veţi fi primiţi cu braţele deschise şi vi se va acorda toată atenţia.
Proprietarul nu vă va împinge spre rafturile pline cu mătăsuri, ci vă va cere să-l urmaţi în pivniţă. Acolo, o adevărată sală de conferinţe, cu video-proiector şi scaune ca într-o mică sală de cinema. Totul ca să fiţi introduşi în cultura mătăsii, a tradiţiei familiei Bourouliti şi a orăşelului lor, Soufli.
Prezentarea este excelentă, vă face curioşi şi descoperiţi valoarea produselo