Intalnirea ministrilor de finante ai G20 de la sfarsitul acestei saptamani, care precede summitul din aprilie, este predispusa sa fie scena unor discutii aprinse intre partea americana si cea europeana, dupa ce ministrii de finante de pe vechiul continent au respins propunerea Statelor Unite de a actiona de o maniera mai activa pentru a combate criza economica, scrie Bloomberg.
"Dinspre partea americana au venit recent apeluri insistente cu destinatia Europa in vederea intreprinderii de eforturi suplimentare care sa implice fonduri de la buget, pentru a stavili extinderea crizei financiare, idee cu care noi nu suntem de acord", a marturisit primul-ministru din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, dupa o intrevedere cu omologii sau din statele membre ale zonei euro la Bruxelles. "Noi stam in expectativa pentru ca vrem sa vedem care va fi efectul pe care pachetul financiar deja adoptat ce vizeaza recuperarea economiei il va avea".
Inainte de marele summit de pe 2 aprilie, ce va reuni liderii celor mai importante 20 de state din lume, unde este asteptata gasirea unei solutii-miracol coordonate care sa tina piept recesiunii, apar divergente de opinie intre cele doua blocuri de putere - Europa si Statele Unite - ce pericliteaza finalitatea summitului.
Europenii sunt adeptii unei reglementari mai puternice si efective ale sistemului financiar, masura pe care o considera primordiala, in timp ce americanii se concentreaza pe provocarile cu efect imediat, si anume doresc sa reinvie activitatea economica ce da semne de oboseala la nivel global.
Lawrence Summers, unul dintre consilierii de top ai presedintelui american Barack Obama, a declarat ca liderii din intreaga lume trebuie sa pompeze mai multi bani in economie, pentru a stavili inaintarea crizei.
Discutiile la nivel de Uniune Europeana vin sa anticipeze intalnirea ministrilor de finante ai statel