Românii spun că sunt, după bulgari, cei mai afectaţi de criza financiară. Din ce în ce mai mulţi români se plâng că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în ultima perioadă şi spun că trebuie să se împrumute ca să facă faţă cheltuielilor zilnice. Aproximativ 44% dintre români, în creştere cu 30% faţă de anul trecut, consideră că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit din cauza crizei financiare, potrivit Barometrului de Încredere al Consumatorului, realizat de compania de cercetare şi studii de piaţă GfK în colaborare cu Comisia Europeană.
Chiar dacă situaţia financiară a evoluat în sens negativ, românii reuşesc să se încadreze cu cheltuielile în venitul pe care îl au, în aceeaşi măsură ca în luna octombrie 2008.“În jur de 22% dintre români trebuie să consume din economii sau să împrumute bani pentru a se descurca, dar acest segment din populaţie a rămas constant în ultimele patru luni“, informează un comunicat al GfK. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane din România, cu vârsta peste 15 ani.
Codaşi la economii
Chiar dacă în perioada de criză ar trebui să facem economii, potrivit GfK, doar un român din cinci reuşeşte să mai pună câte un ban de-o parte. Şi procentul românilor care vor să cumpere, pe viitor, bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut, de la 20% în octombrie 2008, la 15% la începutul acestui an.
Românii nu mai au de gând să îşi cumpere nici maşini. Astfel, ponderea celor care plănuiesc să cumpere o maşină în următorii doi ani a scăzut de la 16% la 13% , informează sursa citată.
În acelaşi timp, 24% dintre români intenţionau să aducă îmbunătăţiri locuinţei, iar această proporţie a rămas constantă în ultimele patru luni, la fel ca numărul celor care speră să cumpere sau să construiască o casă în următorii doi ani, lucruri care ar trebui să îi bucure pe cei care activ