Tarile membre ale UE care sperau sa beneficieze de conditii mai blande legate de adoptarea monedei unice europene s-au lovit de opozitia ministrilor de finante din zona euro, scrie Financial Times.
Ei au motivat decizia declarand ca a pastra credibilitatea uniunii monetare presupune mentinerea reglementarilor actuale.
"Avand in vedere actuala volatilitate de pe piete, acesta nu ar fi un moment potrivit pentru lansarea unei dezbateri cu privire la acest subiect (modificarea procesului de trecere la euro - n. red.)", a declarat Jean-Claude Juncker, primul-ministru al Luxemburgului si cel care conduce grupul ministrilor de finante ai celor 16 tari membre ale zonei euro.
Decizia ministrilor de finante ar putea fi interpretata in unele state central si est-europene membre ale Uniunii Europene, in special in Ungaria, drept un semn ca tarile vest-europene mai bogate nu reusesc sa faca fata provocarii de a-si ajuta tarile vecine in cea mai dificila perioada din istoria postcomunista a acestora.
Luna trecuta, Ungaria a adus in discutie ideea reducerii perioadei de doi ani pe care o tara trebuie s-o petreaca in cadrul mecanismului ratelor de schimb ERM-2.
Propunerea a fost sustinuta de Thomas Mirow, presedinte al BERD, care a declarat ca perioada respectiva ar trebui redusa cu conditia ca tara candidata sa respecte toate reglementarile UE cu privire la disciplina bugetara.
Ungaria argumenteaza ca criza financiara este atat de grava, incat statele din Europa Centrala si de Est cu probleme au nevoie de protectia oferita de zona euro mai devreme mai degraba decat mai tarziu.
Juncker a declarat insa ca procesul de aderare trebuie sa ramana neschimbat pentru ca zona euro, spre deosebire de SUA, nu dispune de un guvern central si o autoritate fiscala.
Tarile membre ale UE care sperau sa beneficieze de conditii mai blande legat