Autorităţile române au încheiat prima rundă de negocieri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea unui acord care să supravegheze un împrumut extern. Sursa: Agerpres Astfel, România negociază cel de-al optulea împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, după 1990. Suma vehiculată este de 20 de miliarde de euro şi urmează să fie luată de la Comisia Europeană, alte instituţii financiare, printre care şi FMI. Misiunea FMI se va afla la Bucureşti până pe 25 martie, timp în care se vor purta discuţii despre un posibil program al FMI pentru România. Delegaţia FMI este condusă de Jeffrey Franks.
Misiunea a fost anunţată de viceprim-ministrul Dan Nica, care a spus, luni, că o delegaţie a FMI va veni în această săptămână în România "în primul rând" pentru a evalua situaţia economiei româneşti, arătând că "nu crede" că va fi vorba despre o negociere pe tema unui împrumut. Guvernul a anunţat, ieri, oficial, intenţia de a accesa credite din afară.
Banii pe care îi vom primi de la instituţiile financiare internaţionale vor asigura stabilitatea economiei României în următorii doi ani. Ei vor putea fi folosiţi pentru achitarea datoriilor scadente, susţinerea monedei naţionale sau pentru a interveni în cazul în care vreuna dintre băncile din piaţă ar avea probleme, ne-a declarat profesorul de economie Daniel Dăianu, europarlamentar liberal.
În pofida apartenenţei sale politice, Dăianu vede şi o parte pozitivă a acestui împrumut, în timp ce liderul său, Călin Popescu Tăriceanu este cu totul împotriva acestei decizii. Fostul premier i-a scris ieri şefului statului amintindu-i că este o mare greşeală un astfel de împrumut. El a amintit că în 2005, Guvernul PNL-PDL a respins continuarea acordului cu FMI.
Băsescu - Geoană, lovituri sub „centura de castitate”
În contextul crizei economice şi a