Bursa a inregistrat in cea mai mare parte a sedintei de ieri o evolutie pozitiva, insa spre inchidere indicele BET al celor mai lichide 10 companii din piata a coborat usor, cu 0,7% sub referinta. Cel mai afectat a fost indicele energetic BET-NG, care a inchis pe minus cu 1,7%, pe fondul declinului puternic al titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au pierdut aproape 6% fata de referinta.
Brokerii sunt de parere ca este prea devreme pentru a vorbi de o revenire, ci avem de-a face mai degraba cu o intrerupere de trend descendent pe fondul unor stiri pozitive.
"Nu poti sa te bucuri pentru aprecierile din ultimele sedinte in conditiile in care scaderile de pe piata locala mai au putin si implinesc doi ani, timp in care piata a scazut cu peste 90%. Este prea devreme sa vorbim de o revenire. Mai degraba putem spune ca avem de-a face cu o intrerupere a unui trend descendent pe fondul stirilor pozitive din ultimele zile, cum au fost aprecierea puternica a pietei americane, anuntul unui acord cu FMI sau cel al CNVM", a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Ieri Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat ca Ministerul de Finante a aprobat propunerea ca SIF-urile sa inregistreze pierderile din deprecierea portofoliului in capitalurile proprii si nu in contul de profit si pierdere, modalitate de raportare care permite SIF-urilor sa distribuie dividende.
La categoria SIF-uri titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cel mai mare avans din piata, de 4,4%, pana la pretul de 0,24 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o apreciere de 1,9% si titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) cu o apreciere medie fiecare de 0,6%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) nu au reusit sa inchida sedinta pe plus, consemnand o corectie de aproape 3%, coborand la pretul de 0,49 lei/ac