Politica "banilor ieftini" adoptata de banca centrala americana in prima parte a acestui deceniu nu a fost cea care s-a aflat la baza bubble-ului rezidential, a declarat fostul presedinte al Fed Alan Greenspan, scrie Bloomberg.
Accelerarea cresterii economice in China si pe alte piete emergente a dus la un surplus de economii ce a impins in jos ratele dobanzii pe termen lung pe plan global in perioada 2000-2005, scrie Greenspan intr-un articol publicat de Wall Street Journal. Astfel, ratele creditelor ipotecare si rata de referinta a bancii centrale a SUA au inceput sa aiba evolutii divergente, dupa ce evolutia acestora fusese una paralela intre anii 1971-2002, a declarat Greenspan.
Articolul face parte din apararea fostului presedinte Fed impotriva acuzatiilor aparute in carti ca "Greenspan's Bubble" scrisa de William A. Fleckenstein, conform carora politica sa de mentinere a dobanzilor la un nivel foarte scazut pe o perioada prea indelungata de timp a intensificat cresterea artificiala a sectorului rezidential.
"Avand in vedere decuplarea politicii monetare de ratele creditelor ipotecare pe termen lung, accelerarea inaspririi politicii monetare, cale urmata de Fed intre anii 2004-2005, nu ar fi preintampinat bubble-ul rezidential", considera Greenspan.
Banca centrala si-a redus rata pentru creditele overnight dintre banci, principalul instrument de politica monetara al bancii, la 1% in iunie 2003, fata de nivelul de 6,5% inregistrat in decembrie 2000, si a mentinut-o neschimbata anul urmator. In perioada iunie 2004 - iunie 2006, banca a majorat rata pana la 5,25%. Multe economii aflate in curs de dezvoltare au adoptat politici ce au favorizat competitia intre piete bazate pe exporturi la inceputul anilor '90, a declarat fostul presedinte al Fed.
"Rezultatul a fost o accelerare a cresterii economice in China si pe un numar mare de piete