Orice imprumut stand by de la FMI are doua taisuri intotdeauna, iar institutia impune o serie intreaga de conditii antisociale, care sunt de multe ori greu de realizat, a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania intr-un interviu acordat ZF.
"Orice imprumut de la FMI are si bune, si rele. Primul lucru rau este ca dai un semnal la nivel international ca ai probleme daca te-ai imprumutat de la FMI. Imediat semnalul pozitiv este ca te-a imprumutat FMI, deci ai lichiditati, esti OK. Toate au doua fete", a explicat Mucibabici, fost reprezentant al Romaniei la Fond.
Referindu-se la conditiile care insotesc orice imprumut stand by de la FMI, reprezentantul Deloitte a precizat ca acestea sunt de multe ori contestate si au impact social puternic.
"Daca vine FMI cu un program, este greu de implementat si ai probleme interne. Dar, din nou, ai o imagine externa pozitiva, ca ai un program coerent pus in aplicare. Partea proasta este ca se impun niste masuri, dar asta imediat are si ea un revers pozitiv: comunitatea internationala percepe implementarea acestor masuri pozitiv - exista o disciplina economica, financiara - lumea iarasi devine mai relaxata", a continuat Mucibabici explicarea caracterului dual al unui imprumut de la FMI.
Seful Deloitte Romania a precizat ca FMI vine cu retete dure, cu masuri care in general sunt antisociale, antipopuliste. "De regula, FMI cere o asanare a mediului economic si o recunoastere a realitatii. Dispare somajul mascat, apare somajul adevarat, se inchid sectoare neproductive". Mucibabici a amintit ca exista o istorie intreaga a bataliilor dintre Guvern, BNR si FMI. "In istoria Romaniei a existat un singur acord stand-by care a fost finalizat, in ultimii 20 de ani, ceea ce denota ca fie conditiile au fost prea grele, fie autoritatile, Guvernele Romaniei din perioada respectiva n-au putut sa le duca