În unele cazuri, produsul este mai atractiv decât un depozit atât prin flexibilitate, cât şi prin bonificaţie. Dobânda la unele conturi de economii în lei ajunge până la 14-14,5% pe an şi o depăşeşte chiar pe cea a economiilor la termen. Conturile de economii încep să-şi facă tot mai mult loc în vitrina băncilor, iar dobânzile în creştere fac ca aceste produse de economisire să devină tot mai atractive în rândul românilor. Fie că resimt o lipsă de lichidităţi, fie că vor să facă faţă concurenţei acerbe din piaţă, bancherii remunerează acest tip de economii cu dobânzi de până la 13,5-14,5% pe an pentru lei.
Tocmai de aceea, multe dintre instituţiile bancare promovează contul de economii ca având flexibilitatea unui cont curent (fără scadenţă şi fără sumă minimă) şi dobânda unui depozit. Totuşi, sunt unele conturi de economii în cazul cărora se impune o perioadă minimă de constituire şi/sau o sumă limită care trebuie menţinută în cont pentru a beneficia de bonificaţie.
Dobânda se calculează zilnic şi se virează în cont la sfârşitul fiecărei luni sau, foarte rar, se calculează la date fixe stabilite de bancă. Ca şi în cazul depozitelor, sumele economisite în conturile de economii şi dobânda aferentă acestora sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar în limita a 50.000 de euro, echivalent în lei. În plus, câştigul din dobândă nu este impozitat.
Câştig de 14% pe an
Banca Transilvania remunerează conturile de economii în lei cu dobânzi de până la 14,5% pe an. Mai exact, pentru sumele cuprinse între 1.000 şi 9.999 de lei, banca oferă o dobândă de 13,5% pe an, pentru cele cuprinse între 10.000 şi 2.499.999 de lei – 14% pe an, iar pentru cele ce depăşesc pragul de 2,5 milioane de lei, bonificaţia ajunge la 14,5% pe an. Totuşi, Banca Transilvania impune o sumă minimă de constituire de 1.000