Țările din întreaga lume iau măsuri în vederea combaterii efectelor crizei financiare şi economice globale. Din perspectivă fiscală, abordările în acest acest sens numără pachete stimulative, măsuri ad-hoc, prevederi temporare, accelerarea procesului de implementare a unor măsuri planificate anterior sau, alternativ, adoptarea tuturor acestor abordări în acelaşi timp. Aceste măsuri au fost luate în contextul stabilirii bugetelor naţionale pe anul 2009, ele fiind, în cele ma
Țările din întreaga lume iau măsuri în vederea combaterii efectelor crizei financiare şi economice globale. Din perspectivă fiscală, abordările în acest acest sens numără pachete stimulative, măsuri ad-hoc, prevederi temporare, accelerarea procesului de implementare a unor măsuri planificate anterior sau, alternativ, adoptarea tuturor acestor abordări în acelaşi timp.
Aceste măsuri au fost luate în contextul stabilirii bugetelor naţionale pe anul 2009, ele fiind, în cele mai multe cazuri, implementate cu scopul specific de a diminua sau neutraliza efectele recesiunii economice, însă există şi cazuri în care măsurile luate au o influenţă incidentală în contracararea crizei. Mai mult, datorită situaţiei de urgenţă create, aceste măsuri au parcurs procesul legislativ într-un mod mai eficient decât s-ar fi întâmplat în mod normal.
Cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoilor de informare a contribuabililor, precum şi a autorităţilor, Deloitte a realizat un raport – “Soluţii fiscale pentru criza economică globală” - care cuprinde un rezumat al măsurilor fiscale adoptate de peste 50 de ţări din întreaga lume în vederea contracarării efectelor crizei economice globale.
Raportul oferă un rezumat al măsurilor fiscale luate de diverse economii din întreaga lume şi se concentrează în principal asupra aspectelor privind impozitul pe profit, impozitele indirecte şi impozitul pe venit