ÎNCĂ UN PAS. Fostul preşedinte a fost scos de sub urmărirea penală în dosarul mineriadei din iunie 1990 pentru alte trei acuzaţii privind siguranţa naţională.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost scos, marţi, de sub urmărire penală într-un dosar aflat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în care era acuzat de subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi comunicare de informaţii false în cazul mineriadei din iunie 1990.
Decizia vine în completarea unei hotărâri luate anul trecut, când procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General anun ţau neînceperea urmăririi penale împotriva lui Iliescu pentru crimele comise de mineri şi de militari în zilele de 13-15 iunie 1990. Potrivit datelor oficiale, „bilanţul” celor trei zile de coşmar se ridică la şase morţi şi 746 de răniţi. Fostul şef al statului nu scapă însă definitiv de dosarul mineriadei. O ultimă parte a cauzei iniţiale, privind patru infracţiuni grave printre care genocid şi tratamente neomenoase - care-i pot aduce detenţia pe viaţă - se află încă la Parchetul General.
Miza: subminarea statului
Dosarul în care Ion Iliescu a primit, marţi, soluţia de scoatere de sub urmărirea penală este, în fapt, acea parte a cauzei privind implicarea fostului preşedinte în evenimentele din iunie 1990 care fusese construită pe acuzaţii privind siguranţa statului, printre care subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi comunicarea de informaţii false.
Acestea formau unul dintre punctele forte al dosarului pus la punct, iniţial, de anchetatori, Iliescu riscând, în cazul în care ar fi fost găsit vinovat, o pedeapsă de 15 până la 25 de ani de închisoare, precum şi interzicerea unor drepturi. Alături de Iliescu, alţi 30 de învinuiţi, printre care şi Virgil Măgureanu, fost şef