Majoritatea tarilor analizate au adoptat masuri care prevad reducerea unor taxe si impozite sau diferite stimulente acordate investitorilor, arata un studiu asupra masurilor anticriza la nivel mondial, realizat de catre Deloitte.
Din perspectiva fiscala, abordarile statelor analizate variaza de la pachete de stimulente adoptate formal, la masuri ad-hoc, prevederi temporare sau accelerarea introducerii unor masuri deja planificate, sau toate la un loc, arata studiul realizat de compania de consultanta.
Bugetele de stat sau legislatia fiscala ale unor tari au reprezentat o "platforma" pentru multe masuri care sunt adoptate. In unele cazuri, masurile vizeaza in mod special declinul activitatii economice dar, in alte cazuri, ating in mod accidental efectele crizei. Se observa ca, la anumite tari, masurile planificate nu erau menite neaparat sa faca fata situatiei actuale, dar din cauza necesitatilor urgente, au trecut mai rapid prin mecanismul legislativ si au intrat in vigoare, se mai arata in documentul Deloitte.
O parte dintre tarile si masurile adoptate, cuprinse in studiu:
Belgia: TVA pentru constructia de locuinte noi a fost redusa, de la 21% la 6% si pentru locuinte sociale, de la 12% la 6%. Pentru primele 3 trimestre din 2009, companiile care se confrunta cu dificultati financiare, nu vor fi penalizate daca intarzie plata TVA. Bulgaria: O scutire de taxe pe o perioada de 5 ani pentru investitorii in regiuni defavorizate a fost introdusa recent. Totusi, inca se asteapta aprobarea Comisiei Europene pentru aceasta.Canada: Taxele vamale au fost eliminate pentru 214 categorii de produse din sectorul instalatiilor si echipamentelor.In Cehia, rata de impozit pe profit a fost redusa de la 21% la 20%, rata contribuțiilor sociale de sanatate pentru angajați și angajatori a fost redusa, iar rambursarile de TVA se soluționeaza mai rep