Aproape 10 la sută din români au o afecțiune renală cronică, avertizează specialiștii. În ţările dezvoltate sau în curs de dezvoltare, hipertensiunea tinde să devină principala cauză a bolilor renale. Alte cauze pot fi: diabetul, infecţiile repetate sau bolile genetice. De Ziua Mondială a Rinichiului, marcată astăzi, spe-cialiştii atrag atenţia asupra incidenţei ridicate a bolilor renale cronice. În întreaga lume se înregistrează mai mult de 500 de milioane de bolnavi de rinichi, iar anual mor milioane de persoane din cauza unei afecţiuni cardiovasculare asociate unei boli renale cronice.
În ţările în curs de dezvoltare, diabetul şi hipertensiunea tind să devină principalele cauze ale afecţiunilor renale, în special în rândul persoanelor de vârsta a treia. Studiile au arătat că peste 80 la sută din bolnavii de rinichi au şi o presiune arterială crescută.
În plus, un bolnav de rinichi care are şi hipertensiune (fie că aceasta a dus la apariţia bolii renale, fie că a apărut ulterior) are un risc mai mare de a muri înainte de a avea nevoie de dializă. „Alte cauze sunt: boli genetice, infecţii urinare, obstrucţii ale căilor urinare, modificări imunologice declanşate de unele infecţii, boli de sistem (lupusul eritematos) şi medicamente (antialgice, antiinflamatoare, antibiotice etc.).
Există boli renale cărora nu li se cunoaşte cauza, acestea numindu-se idiopatice”, explică doctorul Ioan Mihai Paţiu, medic primar nefrolog la Nefromed Dialysis Centers Cluj-Napoca.
Umflarea mâinilor, semn de avertizare
În multe cazuri, afecţiunea renală trece neobservată şi, nefiind tratată, se ajunge la pierderea funcţiei renale. Semne precum umflarea mâinilor, feţei şi picioarelor, tulburările de somn, pierderea apetitului şi senzaţia de oboseală pot fi uşor trecute cu vederea.
„Insuficienţa renală croni