Birocraţia şi incompetenţa autorităţilor locale au îngropat programul de reabilitare termică. Specialiştii în domeniu afirmă că izolarea termică ar reduce factura la căldură cu cel puţin 35 la sută. Legea prevede că statul va acoperi 80% din cheltuieli. Programul include circa 83.000 de blocuri. Fiecare proprietar de apartament trebuie să scoată din buzunar până în 1.500 de euro, dacă doreşte să îşi reabiliteze termic locuinţa. În schimb, factura la întreţinere va deveni mai mică cu până la 50%, potrivit Secretarului de Stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Locuinţei, Răzvan Murgeanu.
Ordonanţa de Urgentă privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, recent aprobată, prevede ca statul să plătească jumătate din chletuielile necesare reabilitării unui apartament.
Primăriile vor contribui cu 30% din valoarea totală a costurilor, iar diferenţa de 20 de procente va fi plătită din buzunarul asociaţiilor de proprietari.
În funcţie de fondurile de care dispun, autorităţile locale pot prelua parţial sau integral cheltuielile care revin asociaţiilor. În acest fel, locatarii ar putea să fie scutiţi de orice costuri pentru reabilitarea termică a propriilor apartamente.
Programul de reabilitare, din 2005
În programul de reabilitare termică intră toate locuinţele construite după proiecte elaborate în perioda 1950-1990, în total circa 83.000. Suma totală necesară pentru reabilitare este de aproximativ 11 miliarde de euro.
Conceptul de reabilitare termică a clădirilor a apărut ca efect al crizei energetice. Românii au auzit prima oară de ea prin 2002, când printr-o Ordonanţă de Urgenţă devenită ulterior lege, s-au instituit măsuri speciale menite să împiedice risipirea energiei. Programul Naţional de Reabilitare Termică a început din 2005.
Pentru că e