Zeci de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai serviciilor deconcentrate şi ai unor ONG-uri s-au arătat ieri interesaţi de accesarea fondurilor europene prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.
Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a găzduit ieri un seminar de informare privind Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria din Călăraşi.
Şapte judeţe româneşti şi nouă districte bulgăreşti
Programul sprijină dezvoltarea zonelor de graniţă eligibile, atât din România, cât şi din Bulgaria. El urmăreşte să creeze o „punte“ între cele două ţări, cu scopul de a sprijini regiunile de graniţă în rezolvarea problemelor similare de dezvoltare, prin colaborare şi promovarea unor soluţii comune. Astfel, graniţa va uni regiunile de pe ambele maluri ale Dunării, în loc să le despartă.
Prin intermediul programului, românii şi bulgarii din zonele de frontieră vor fi încurajaţi să dezvolte noi afaceri, să schimbe informaţii şi să profite de pe urma îmbunătăţirii accesului peste graniţă. Ei vor colabora pentru a preveni inundaţiile, pentru a conserva resursele naturale şi pentru a promova turismul. În acest fel, zonele de frontieră vor deveni locuri mai atractive pentru oamenii care trăiesc şi muncesc acolo, dar şi pentru investitori.
Potenţialii solicitanţi de finanţare sunt consiliile locale şi judeţene, asociaţii ale autorităţilor publice locale, camerele de comerţ, asociaţii ale IMM-urilor, universităţi, inspectoratele şcolare şi instituţiile de cercetare nonprofit, toate cu sediul central în zona eligibilă a programului. Aria eligibilă cuprinde şapte judeţe din România (Dolj, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa) şi nouă districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vra