Multe din spaţiile verzi din România vor fi din nou în pericol să fie desfiinţate în favoarea construcţiilor. Parlamentarii au dezbătut recent respingerea Ordonanţei de Urgenţă a OUG
Multe din spaţiile verzi din România vor fi din nou în pericol să fie desfiinţate în favoarea construcţiilor. Parlamentarii au dezbătut recent respingerea Ordonanţei de Urgenţă a OUG 114/2007 pentru definirea spaţiilor verzi.
Ordonanţa a fost discutată în Camera Deputaţilor, fără a fi luată o decizie definitivă în privinţa susţinerii ei. Respingerea OUG 114 de către deputaţi ar avea consecinţe grave asupra mediului din localităţile României.
Deputaţii şi senatorii dau undă liberă construcţiilor pe spaţiile verzi
În prezent, OUG nr. 114 se află în procedură legislativă în Parlament, după ce plenul Senatului a adoptat o lege de respingere a acestui act normativ, lucru care s-ar putea întâmpla şi în Camera Deputaţilor.
Noul proiect a primit deja avizul Comisiei pentru Administraţie Publică, amenajarea teritoriului şi Protecţia mediului din Senat. Asta în condiţiile în care, în paralel, Camera Deputaţilor se străduieşte să ţină în loc o ordonanţă mult mai restrictivă pe această temă, aprobată de fostul guvern.
Reprezentanţii autorităţii de mediu şi-au schimbat de două ori poziţia în cadrul dezbaterii din Parlament referitoare la modificarea ordonanţei.
În Bucureşti, de exemplu, prin abrogarea OUG 114, ar putea căpăta statut de spaţiu construibil: 12 hectare din Parcul Titan, trei hectare din Parcul Politehnica, trei hectare din Parcul Tineretului, câteva hectare din Parcul Herestrău, întregul Parc Izvor, Parcul Circului, Parcul Păsărari şi câteva sute de spaţii verzi dintre blocuri.
Conform normelor Uniunii Europene, suprafaţa verde alocată fiecărui locuitor trebuie să crească la 20 metri pătraţi până în 2010, iar treptat, până în 2013, l