Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad au confiscat până acum peste 250 de bancnote falsificate de câte 100 de lei fiecare şi au identificat 20 de persoane implicate în producerea şi distribuirea banilor falşi, printre care şi doi minori. Sursa: Alex Negru
Două persoane, capul reţelei şi locotenentul său, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile. Reţeaua acţiona în judeţele Arad, Timiş şi Bihor. Banii erau produşi într-un apartament din oraş de un bărbat de 44 de ani, specialist în calculatoare. Cu câteva scanere performante, imprimante laser de ultimă generaţie şi calculatoare puternice, arădeanul făcea la bani... pe bandă rulantă. Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad spun că falsurile era foarte bine realizate.
Cum arată falsurile
“Bancnotele false sunt confecţionate din hârtie şi nu din suport de plastic, care este cel conform. Dimensiunile, deşi sunt aproape reale pentru orice persoană, sunt neconforme pentru banca naţională, dar orice cetăţean care are banul în mână, cu ochiul liber, nu va sesiza niciodată această treabă. Filigranul este doar o imitaţie. Fereastra transparentă din material plastic este imitată şi lipită pe suportul de hârtie. Imprimarea aurie nu este prezentă, dar cu ochiul liber este greu sesizabil. Imprimarea cu cerneală fluorescentă nu este prezentă, ci este realizată cu o imprimantă tip laser”, a spus unul dintre anchetatori.
Falsurile nu au nici microperforaţii, iar din partea transparentă lipseşte cifra 100. În plus, banii falşi, fiind din hârtie, se rup uşor.
Bani falşi la bacomat
Pentru a introduce cât mai uşor banii falşi în circuit, membrii reţelei îi plasau în special în birturi şi magazine din mediul rural sau în alte localuri mici. De regulă se lucra seara, iar pentru