Majoritatea spitalelor sunt depăşite de avalanşa pacienţilor cu viroze. În timp ce ţările din vestul Europei au depăşit momentul de vârf al virozelor, acesta se deplasează rapid către estul Europei.
Profesorul doctor Paul Stoicescu, specialist pneumolog la Institutul Naţional de Pneumologie "Marius Nasta", apreciază că traversăm un episod similar celui care tocmai s-a încheiat în Franţa, Spania, Anglia. În ultima săptămână, în România au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de infecţii respiratorii, cu 7.040 de internări şi trei decese: două prin pneumonie, în judeţele Dolj şi Brăila, ambele la grupa de vârstă 0-4 ani, şi unul prin infecţii acute de căi respiratorii superioare, în judeţul Bistriţa. "Este o avalanşă de pacienţi cu viroze cu debut acut, cu evoluţie rapidă şi cu perioadă de incubaţie scurtă. Din cauza numărului mare de pacienţi din ultimele zile, spitalele sunt depăşite."
Prof. dr Stoicescu avertizează că mai de temut sunt complicaţiile virozelor, respectiv pneumoniile virale, în special cele date de virusul gripal, care nu se tratează cu antibiotice. În aceste cazuri, persoanele care s-au vaccinat antigripal fac forme mai blânde. De asemenea, sunt pneumoniile provocate de bacterii cu febră şi expectoraţii purulente, care presupun administrarea de antibiotice. Cei mai expuşi virozelor şi mai ales complicaţiilor acestora sunt bâtrânii, bolnavii cronici şi copiii, deoarece cei mici nu au definitivat sistemul imunitar. Dar cei mai vulnerabili sunt bătrânii cardiaci.
Trecerea bruscă de la temperaturi cu plus la cele cu minus, şi înregistrarea unei circulaţii rapide a virusurilor fac posibilă această explozie de viroze. Prof. dr Paul Stoicescu recomandă consultarea rapidă a medicului de familie la apariţia primelor simptome - oboseală generală, dureri în gât, scurgeri nazale - şi evitarea automedicaţiei (în