Cadourile primite de familia Ceauşescu din străinătate nu aveau parte de un tratament mai atent decât cele primite din partea oamenilor patriei. Majoritatea stăteau uitate într-o cameră, atinse şi inventariate doar de menajera casei.
Putem însă bănui că talerul primit din Republica Arabă Egipt a fost mai apreciat decât alte cadouri, în primul rând pentru că tablourile se distingeau de celelalte obiecte şi erau folosite la înfrumuseţarea pereţilor reşedinţei familiei Ceauşescu. În al doilea rând, la valoarea talerului a contribuit relaţia strânsă de prietenie dintre RA Egipt şi RS România. Egiptul era una dintre ţările în care era apreciată şi onorată Elena Ceauşescu. Încă din 1972 a primit la Cairo, la 6 aprilie, Marele Cordon al Ordinului "El Kamal", iar cinci ani mai târziu a fost numită Asociat al Institutului Egiptului, pentru realizările sale deosebite în domeniul chimiei.
Pe lângă oferirea acestor distincţii, prietenia dintre Republica Arabă Egipt şi România poate fi observată din vizitele oficiale realizate de familia Ceauşescu pe acele meleaguri exotice. Acestea erau făcute indiferent de conducerea ţării şi de politica abordată. Îl putem vedea pe Ceauşescu, în 1974, alături de Anwar El Sadat, cel care a introdus pluripartitismul în Egipt şi a condus o politică de pace cu Israelul, dar şi alături de Hosni Mubarak, cel care a preluat conducerea după asasinarea lui Sadat şi a reintrodus Egiptul în Liga Arabă. O naţiune care o aprecia pe tovarăşa Elena Ceauşescu i-a trimis în dar, alături de "cele mai alese sentimente", un taler împodobit de pictorii egipteni cu imaginea sa, un chip înzestrat cu demnitatea primei femei a României, dar şi cu blândeţea de "mamă a unui popor". Probabil, acest obiect şi-a găsit locul alături de perechea sa, un taler primit din partea Turciei şi împodobit cu chipul "conducătorului suprem