Preoţii spun că greutăţile îi împing pe oameni să meargă la biserică să se roage, însă nu mai au bani să-i ajute pe nevoiaşi. În multe parohii, numărul credincioşilor care participă la slujbe a scăzut. La fel şi contribuţiile anuale către biserică, “cutia milei” fiind aproape goală. Preotul doctor Claudiu Băzăvan, de la Catedrala “Eroii Neamului – Înălţarea Domnului”, situată în cartierul Vest al Ploieştiului spune că anul acesta contribuţiile celor 4.000 de credincioşi din parohia sa au scăzut considerabil.
Astfel, dacă în urmă cu câteva luni peste 65% din ploieştenii arondaţi Catedralei plăteau contribuţia anuală de 50 de lei pentru ajutorarea bisericii, acum doar 25% o mai fac.
Cele mai afectate sunt însă parohiile de cartier. Preoţii ţin slujbe cu bisericile aproape goale. “Sunt lipsuri mari. Vin din ce în ce mai puţini oameni, ne descurcăm foarte greu cu banii, plătim utilităţile, lumina şi căldura din buzunarele noastre şi ale rudelor”, spune un alt preot din Ploieşti.
Oamenii vin, se roagă şi pleacă. “Altădată se făceau donaţii importante, primeam sponsorizări, acum nu mai putem cere oamenilor să ajute biserica pentru că nu au de unde”, a mai spus preotul. Nici credincioşii care merg la biserica de la Spitalul Judeţean Ploieşti nu sunt mai darnici.
“În ultimele trei luni luni am adunat din donaţii câte 300, 400 de lei. Acum fiecare persoană dă cât poate, un leu, doi, mai mult monede”, explică preotul bisericii “Sfântul Vasile cel Mare”, Claudiu Ene.
Mai multe cereri de ajutor
Pentru că au scăzut contribuţiile, preoţii spun că le este din ce în ce mai greu să susţină programele sociale aflate în derulare de câţiva ani. “Monitorizăm 30 de familii sărmane pe care frecvent le ajutăm nu doar cu consiliere duhovnicească, ci şi cu bani sau hrană.
Deocamdată îi putem