Elevii de la liceele tehnologice vor învăţa, de anul viitor, în clasa a XII-a, istoria românilor alternativ cu geografia, conform discuţiilor purtate ieri între conducerea Ministerului Educaţiei şi sindicatele din învăţământ.
Astfel, tinerii liceeni vor rămâne cu cele 30 de ore maximum pe săptămână şi, în acelaşi timp, vor studia şi jumătate de materie de istorie a românilor. “Se vor face modificări în ordinele de ministru. La liceele tehnologice, la clasa a XII-a, se va face alternativ istorie şi geografie”, a precizat Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Agerpres că măsura eliminării orelor de istorie nu îi aparţine, dar nu precizează dacă a fost de acord cu această decizie atunci când a semnat ordinele. “Măsura nu am luat-o eu. (...) În minister există Centrul Naţional de Curriculum şi Centrul pentru învăţământul profesional şi tehnic. Au avut nişte argumente. O să văd care au fost argumentele lor şi argumentele celor care spun că nu este bine aşa şi să decidem în favoarea celor care au mai multe argumente”, a spus Andronescu. Pe de altă parte, Ciosu a adăugat că s-a obţinut şi reintroducere a cursurilor de consiliere la clasele a IX-a şi a XI-a, unde elevii vor învăţa astfel câte 31 de ore pe săptămână.
DEZVOLTARE CETĂŢENEASCĂ
În acest moment istoria ca obiect de studiu se predă între 1 şi 2 ore pe săptămână, la toate nivelurile de educaţie liceală. La clasa a XII-a, la liceele tehnologice, se predă o singură oră. “Era o singură oră de istorie ancorată în realitate, în care elevii luau cunoştinţă de democraţie, totalitarism, separarea puterilor în stat, Parlament”, explică Răducu Viorel, profesor de istorie la Grupul Şcolar “Ferdinand” din Curtea de Argeş. Profesorul spune că acestea “sunt lucruri de care elevii a