Cantinele-restaurant le ofera angajatilor din companii o alternativa sanatoasa pentru masa de pranz fata de mancarea de tip fast-food considerata nociva si le aduc antreprenorilor din domeniu afaceri de sute de mii de euro, in conditiile in care pretul unui meniu nu depaseste 15 lei.
Maria Cristea este fondatoarea cantinei-restaurant Art Cafe, care functioneaza din anul 2006 intr-o cladire situata in centrul Bucurestiului, in locul unei foste cafenele. Inca de la 20 de ani a inceput sa lucreze ca bufetier si ospatar, dupa care s-a hotarat sa-si deschida o afacere proprie. "Am preluat firma Art Cafe inca din luna august a anului 2006 si am cumparat cladirea in care activeaza acum cantina la un pret de 48.000 de euro. Acum, platesc o chirie lunara de aproximativ 28.000 de euro primariei sectorului 3, pentru un teren de 300 mp pe care doresc sa-l cumpar si sa construiesc un hotel sau un camin de batrani", spune Maria Cristea, proprietarul Art Cafe.
Investitiile initiale au fost finantate de o societate la care a lucrat antreprenoarea. "N-am avut niciun ban la inceput. In prima luna am lucrat cu banii societatii, dupa care vindeam si dadeam banii inapoi societatii, iar mie imi ramanea adaosul", a precizat ea.
Din anul 1992, Maria Cristea a inceput sa lucreze cu bani proveniti din credite, pe care i-a folosit pentru a cumpara marfa si utilaje. Din primul credit, ea a achizitionat si o masina de inghetata, pe care a dat-o in functiune pe Calea Victoriei. Ulterior, ea a facut mai multe achizitii de spatii pe care ulterior le inchiria proprietarilor de magazine si o autoutilitara, necesara pentru demararea afacerii.
Acum, antreprenoarea face aprovizionarile din hipermarketuri, de la care primeste un discount de 8%. "Accidental, lucrez cu o firma mica. Daca ma duc intr-un angro si vad ceva ce-mi place, atunci cumpar. 80% din plati le fac numai