Şefa Oriflame spune că dacă guvernul nu îşi va finaliza planurile înseamnă că „nu va vrea, nu că nu va putea”. Criza din România nu seamănă cu cea mondială ci este una internă, generată de lipsa strategiilor guvernamentale din ultimii 20 de ani, afirmă Monica Tatoiu. Cum percepeţi dumneavoastră criza?
Eu sunt o mare admiratoare a BNR şi, în special, a guvernatorului Mugur Isărescu care cred că este persoana cheie care a ţinut România departe de crizele reale din ultimii 20 de ani. Nu există, realmente, o comparaţie între criza din România şi cea mondială.
Noi depindem doar 30% de exporturi şi 70% dintre acestea sunt către UE. În rest, depindem de piaţa internă şi atunci criza la nivel intern se manifestă mai puţin din cauza parametrilor care au determinat criza de pe Wall Street sau Marea Britanie, Franţa sau Japonia, ci din cauza crizei de autoritate, a crizei interne, a lipsei atragerii de fonduri, a lipsei proiectelor de infrastructură. Noi, în ultimii 20 de ani nu am fost capabili să creăm strategii pe termen lung, să ne ţinem de ele şi să avem proiecte la nivel regional care să funcţioneze.
Acum, în ultimii doi ani, din cauza liberei circulaţii a capitalului, s-au creat nişte puncte de vulnerabilitate în sectorul construcţiilor şi imobiliarelor care au generat un consum virtual neacoperit de către productivitatea muncii. Toată creşterea economică s-a bazat pe un consum pe credit, nesusţinut de piaţa forţei de muncă din România. La noi, criza este un rezultat al lipsei de productivitate corelată cu un consum necontrolat din cauza mesajelor băncilor comerciale din ultimii ani care nu au fost legate de realitate.
Cât credeţi că va mai dura criza în ţara noastră?
Creşterea economică din anii trecuţi a fost bazată pe sectorul imobiliar şi de construcţii şi toate domeniile conexe acestor sect