Agenţii de pază din spitale nu-i pot apăra pe medici de bolnavii violenţi, dar pretind mici atenţii de la vizitatori. Un nou proiect de lege prevede ca actele de violenţă săvârşite de bolnavi sau de membrii familiilor acestora împotriva personalului medical să fie considerate ultraj. Ideea acestui proiect a venit după ce în mai multe spitale au existat cazuri în care pacienţii au agresat cadre medicale.
Iniţiatorul actului normativ, Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii Primire Urgenţe Iaşi (UPU), deputat PSD, este de părere că medicii ar trebui să aibă acelaşi statut ca poliţiştii, iar agresiunea fizică sau verbală faţă de cadrele medicale să fie considerată ultraj.
Oameni în slujba vieţii
Tudor Ciuhodaru spune că nu puţini sunt medicii de la Urgenţe care se întreabă dacă o să scape teferi după o zi de muncă.
„Mulţi dintre cei care luptă pentru salvarea vieţilor se întreabă dacă mai ajung acasă. Serviciul de urgenţă este cel mai vizat. Aici întâlnim răbufnirea tuturor frustrărilor din partea bolnavilor”, este de părere Tudor Ciuhodaru.
Agenţii de pază primesc „atenţii“ de la vizitatori
Cadrele medicale se plâng că sunt supuse nepermis de des agresivităţii verbale şi fizice atât din partea pacienţilor, cât şi a aparţinătorilor acestora şi că nu există sisteme eficiente de protecţie. „În alte ţări, în spitale sunt agenţi de pază înarmaţi. În momentul în care un pacient agresează un medic, agentul de pază poate folosi armamentul din dotare.
La noi, paznicii au rolul de a preveni şi descuraja astfel de evenimente, sau, de cele mai multe ori, de a lua şpagă de la vizitatori pentru a‑i lăsa să intre în spital”, ne-a povestit dr. Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.
Şi medicii din cadrul Spitalului Municipal spun că paznicii nu protejează