Unul dintre cei mai cunoscuti bancheri romani estimeaza o scadere de 50 - 60% a cererii de credite pe segmentul corporate, respectiv de 80 - 90% la retail.
Discutam cu clientii loiali modalitati de sprijin, presandu-i in acelasi timp sa profite de aceasta perioada de criza si sa se restructureze pentru a-si corecta modelele de business, afirma Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, unul din primii zece jucatori de pe piata.
"Am incredere ca sectorul privat va folosi criza pentru restructurare, iar sistemul bancar va juca rolul de pivot in acest proces, aplicand corectii atat in interior, cat si in afara prin presiuni asupra clientilor."
Bancherul afirma ca un client care are dificultati trebuie sa vina din timp la banca si sa demonstreze in mod obiectiv ca are probleme pentru a obtine renegocierea conditiilor de finantare. El avertizeaza ca intarzierile la plata ratelor raman in istoricul relatiei cu banca, afectand sansele unui client de a mai obtine credit in viitor, fiind incadrat in categoria "rau-platnicilor". "Ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a hotari ca nu platesc."
Pascariu sustine ca exista "o confuzie majora" atunci cand se face paralelismul intre dobanzile la credite in euro de pe piata interna si ratele internationale de referinta la euro. "Sunt uitate complet costurile de refinantare si faptul ca Romania nu este in zona euro, ci este o tara pentru care se percepe marja de risc mare. Chiar si in zona euro in tari ca Germania sau Italia dobanzile la creditele ipotecare au scazut doar cu un punct, nu cu trei cat a coborat dobanda de referinta pentru ca profilul de risc al clientilor s-a inrautatit."
In acelasi timp, el afirma ca in prezent este dificil ca bancile sa reduca dobanzile la depozite, avand in vedere ca trebuie sa echilibreze imputinarea resurselor ext