Sindicaliştii din cultură afiliaţi la Blocul Naţional Sindical (BNS) încep, de astăzi, protestele în stradă împotriva felului în care au fost trataţi de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), manifestări pentru care au aprobare timp de o lună şi jumătate. În ţară, acţiunile de protest se vor desfăşura în faţa sediilor prefecturilor, iar la Bucureşti vor fi pichetate sediul Guvernului şi cel al Ministerului Culturii.
Pe lângă cele patru federaţii din ramura Cultură afiliate la BNS – Uniunea Sindicatelor din Ramura Cultură (USRC), Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) şi Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România (FSBR) – care ies astăzi în stradă, un protest similar este organizat şi de membrii Federaţiei Sindicatelor din Cultură, din cadrul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), care vor susţine un miting în faţa sediului Ministerului Culturii.
La această federaţie sindicală este afiliat şi Sindicatul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, aflat de bună vreme într-un conflict dur cu directorul instituţiei, Răzvan Ioan Dincă. Pe data de 20 februarie 2009, Federaţia Sindicatelor din Cultură a înaintat, de altfel, la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul nr. 1601/2/2009, acţionând în instanţă Normele de aplicare a Legii instituţiilor de spectacol (transformate, „pe şest”, în 28 decembrie 2008, în HG nr. 1672/2008) – „mărul discordiei” dintre sindicalişti şi guvernanţi – şi solicitând drepturile negociate la întâlnirile de anul trecut cu reprezentanţii MCC. După perioada de 30 zile de contencios administrativ, artiştii speră să obţină, pe durata desfăşurării procesului, blocarea în instanţă a aplicării mult-discutatelor „norme”.
Membrii BNS – care se declară „extrem de dezamăgiţi de atitudinea ministrului Cu