Pofticioşii care suferă de diabet nu mai au de ce să îşi facă griji. Şi persoanele aflate în luptă cu kilogramele au liber la dulciuri în cofetăria de pe Bulevardul 15 Noiembrie Produsele sunt făcute cu o cantitate mai mică de făină decât cea folosită în reţetele clasice. „Nu folosim deloc prafuri. Folosim doar frişcă naturală - din lapte şi avem un înlocuitor special pentru untul din cremă. Prăjiturile sunt foarte uşor digerabile, nu sunt deloc greţoase”, spune Narcisa Smărăndescu, administratorul cofetăriei. În plus, gustul prăjiturilor dietetice nu diferă de duciurile făcute după reţeta clasică. Singura diferenţă este la numărul caloriilor, care în cazul produselor de regim este mult mai mic. „Un Cremşnit, de exemplu, are 27 grame de carbohidraţi, faţă de 40 - 45grame, câţi are o prăjitură care nu e dietetică. Automat şi numărul de calorii scade considerabil”,completează cofetăreasa.
Nu trebuie consummate în cantităţi mari
Oricât ar fi de greu, nu e recomandat să vă înfruptaţi fără limită din aceste produse. „Chiar dacă prăjiturile sunt făcute cu îndulcuitor pe bază de zaharină, nu sunt recomandate diabeticilor insulino-dependenţi. Pentru restul bolnavilor sunt foarte bune aceste produse, însă trebuie să aibă grijă la numărul de calorii. Oricum, nu este recomandat consumul lor în cantităţi mari”, îi sfatuieşte medicul Mădălina Simnea pe diabetici. Dulciurile consumate în cantităţi foarte mari pot avea efect laxativ şi pot da reacţii adverse.
Peste 20 de reţete de dulciuri dietetice
Deocamdată, în laborator se fac doar opt sortimente de prăjituri şi fursecuri dietetice. Cofetarii au în portofoliu peste 20 de reţete. Asta şi pentru că ingredientele folosite sunt mult mai scumpe decât cele de la reţetele tradiţionale.
Preţurile însă sunt aceleaşi pentru toate prăjiturile, în jur de 3,5 lei bucata sau