Cei care vor să aibă asigurări eficiente trebuie să plătească suplimentar. O lege votată anul trecut impune obligativitatea de a contracta o asigurare de locuinţă începând cu 1 iulie 2009. Pentru 20 de euro pe an, în cazul locuinţelor cu structură de beton armat, respectiv zece euro pentru casele construite din material neconvenţional, românii vor fi asiguraţi împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren. Cei care nu vor plăti asigurarea obligatorie riscă amenzi de 500 de lei.
Dacă valoarea casei asigurate depăşeşte 20.000 de euro, locatarul trebuie să plătească în plus, în funcţie de cât stabileşte asiguratorul. Cele trei categorii de riscuri asigurate obligatoriu - cutremur, inundaţii, alunecări de teren - sunt însă improbabil să se producă pe raza municipiului.
O confirmă chiar şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud. Deşi pentru Bistriţa nu a fost întocmită încă o hartă de hazard pentru cutremure, un fenomen seismic ar fi de magnitudine nesemnificativă. „Cutremurul din ’77 de abia s-a simţit la noi. Riscul este unul minor”, spune colonelul Ştefan Condrate, inspectorul şef de la ISU. În cazul inundaţiilor situaţia este cam aceeaşi.
Riscuri, doar pe hârtie
„Intră la categoria de risc major. Poate fi doar o avarie la Barajul Colibiţa, improbabilă însă”, confirmă locotenentul colonel Dan Gheorghiţă, şeful serviciului de Protecţie Civilă ISU. Inundaţii mici s-au mai semnalat sporadic doar pe străzile Crişan şi Cloşca, însă responsabilă acolo e canalizarea care nu face faţă, spun responsabilii ISU.
Alunecările de teren nici măcar nu pot fi luate în seamă pe teritoriul municipiului, excepţie făcând mici porţiuni de dealuri pe care s-au ridicat case mai mult sau mai puţin autorizate.
Asiguratorii bistriţeni recunosc că cele trei riscuri prevăzute de lege acoperă doar