Copiii conceputi in eprubeta au fost cuprinsi, cu drepturile lor, in proiectul noului Cod Civil aprobat de Guvern. Codul Civil aplicat in prezent dateaza din 1856 si este depasit de realitate, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Noul Cod Civil, care ar putea intra in vigoare in maximum doi ani, dupa aprobarea lui de catre Parlament, imbogateste legislatia romaneasca la capitolul drepturilor copiilor conceputi in eprubeta, ale logodnicilor, sotilor, divortatilor si persoanelor adoptate. Actualul Cod Civil dateaza din 1856 si este depasit; el se poate aplica doar in proportie de 20-25%, deoarece nu mai corespunde noilor realitati juridice, a explicat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Proiectul noului Cod, adoptat deja de Guvern, interzice in continuare casatoria intre persoanele de acelasi sex, precum si casatoria persoanelor alienate sau debile mintal, insa legifereaza logodna. Incheierea casatoriei nu este conditionata insa de logodna; totodata, logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrans sa incheie casatoria.
O alta prevedere noua vizeaza anularea casatoriilor incheiate din interes, precum si a acelora in care consimtamantul partenerilor a fost obtinut prin violenta sau prin inducerea in eroare, daca aceste aspecte sunt denuntate la sase luni de la data incheierii casatoriei. Astfel, daca unul din parteneri a mintit in legatura cu anumite calitati ale sale sau cu forma sa fizica, celalalt partener poate cere anularea casatoriei. In noul Cod se mai stipuleaza ca fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inaintea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data. Un sot nu are insa dreptul sa cenzureze corespondenta, relatiile sociale sau profesionale ale celuilalt sot. In ceea ce priveste desfacerea casatoriei pentru cuplurile fara copii, divortul va fi