Ordonanta de modificare a legislatiei achizitiilor publice, cu care Guvernul se lauda de aproape o saptamana, contine o prevedere care poate intra in contradictie cu regulamentele europene si Constitutia Romaniei. Este vorba despre "taxarea" cu 2% din valoarea contractului a contestatiilor legate de procedura de achizitii.
"Cererile introduse, potrivit prevederilor prezentei Ordonante de Urgenta, la instantele judecatoresti, avand ca obiect contractele de achizitie publica, contractele de concesiune de lucrari publice si contractele de concesiune de servicii se taxeaza cu 2% din valoarea contractului. Cererile pentru repararea prejudiciului cauzat in cadrul procedurii de atribuire se taxeaza cu 2% din valoarea acestuia", spune Art.287 (17) din textul Ordonantei de Urgenta publicata in Monitorul Oficial de joi, 12 martie.
"... in cazul in care o licitatie este contestata in instanta, se instituie o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei publice, pentru persoana fizica sau juridica care depune contestatia. Aceste modificari vor avea drept rezultat reducerea numarului de contestatii cu care se confrunta in prezent autoritatile contractante", a explicat vice-premierul Dan Nica, sambata, 7 martie, anuntand adoptarea reglementarilor.
Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a declarat pentru HotNews.ro- EurActiv.ro ca impunerea unei taxe pentru contestatii intra in contradictie cu regulamentele europene. "Dreptul la justitie este gratuit", a subliniat Liviu Voinea, "si incalcarea acestuia ar putea atrage o procedura de infringement din partea Comisiei Europene".
In plus, accesul gratuit la justitie este un drept constitutional.
UPDATE ANRMAP a transmis HotNews.ro ca sustine, de principiu, introducerea taxei de timbru. Introducerea taxei de timbru a avut in vedere eliminare