Germanul Tim Kretschmer şi americanul Michael McLendon erau timizi, agreabili şi prietenoşi, spun cei care i-au cunoscut. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Prietenos”, „timid”, „banal” sunt termenii în care foştii colegi de clasă îl descriau ieri pe adolescentul Tim Kretschmer, la numai o zi după ce acesta a împuşcat mortal 15 oameni, într-o dramă începută în fostul său liceu, scrie „Der Spiegel”. O martoră a povestit şi cât de încrezător şi calm părea criminalul de 17 ani, când se plimba pe holuri cu pistolul Beretta în mâini.
El şi-a împuşcat în cap majoritatea victimelor. Kretschmer a ucis nouă elevi (opt fete şi un băiat), trei profesoare şi trei persoane la o reprezentanţă auto din oraşul Wendlingen, la 40 de kilometri distanţă de liceul din Winnenden, după care s-a sinucis. Linda, 17 ani, colegă cu Tim din clasa a X-a, afirmă că i-ar fi crezut pe unii în stare de o astfel de atrocitate, „dar nu pe el”. Fără excepţie, şi ceilalţi colegi ai criminalului au vorbit de bine despre el: adaptabil, drăguţ, introvertit. Kretschmer nu era, insistă ei, plin de inhibiţii sau singuratic. „Era un tip mai tăcut şi rezervat, dar nu într-o manieră deranjantă”, spune Linda.
Tim strălucea în cel puţin o privinţă: era „foarte, foarte bun la tenis de masă”. Dar nimeni nu ştie ca el să fi avut vreo prietenă şi toată lumea se întreabă de ce majoritatea victimelor sale au fost de sex feminin.
„Nimănui nu-i pasă de mine”
În noaptea precedentă masacrului, Kretschmer îi povestise despre intenţiile sale unui adolescent de vârsta sa, identificat doar cu prenumele Bernd, din Bavaria, pe care-l cunoscuse pe un forum internet. „Am arme, mâine mă duc la fosta mea şcoală. Rămâi pe recepţie, mâine vei auzi vorbindu-se de mine. Reţine bine locul: Winnenden. M-am săturat, mi-a ajuns viaţa asta lipsită de sens, în fiecare zi acela