* În 30 de minutre de expunere la soare, „juliturile” dispar
Veşti bune pentru şoferii care au „întâlniri” periodice cu diverşi stâlpi prin parcare, cu gărduleţe sau cu oglinzile altor colegi de trafic. Oamenii de ştiinţă americani pregătesc intens un „înveliş” de poliuretan pentru caroserii care poate „vindeca” zgârieturile în mai puţin de o oră dacă este expus la razele solare, relatează „The Times”.
Astfel, cercetătorii încearcă să transforme acest tip de poliuretan într-o vopsea care să fie aplicată pe autovehicule şi alte obiecte expuse la lovituri, rupturi sau tăieturi, precum pachetele, îmbrăcămintea şi, de ce nu, bandajele.
Invenţia este un material care conţine o substanţă naturală uşor de găsit în carapacea crabilor şi creveţilor, notează cotidianul britanic. „Învelişul” este format dintr-o reţea de molecule sub forma unor inele, care sub lumina solară, în reacţie cu chitosanul (subtanţa din carapacea crustaceelor), se reface în urma unei tăieturi sau zgărieturi. Testele au demonstrat că, pe măsură ce suprafaţa avariată este expusă la o lumină mai puternică, cu atât procesul de autoreparaţie este mai rapid.
Pe timpul verii, aceste suprafeţe se pot vindeca de trei-patru ori mai repede. „Deoarece reacţiile nu sunt sensibile la umezeală, ele nu vor fi afectate de condiţiile meteorologice precum ploaie sau secetă”, explică oamenii de ştiinţă. Tot ei avertizează că acest material nu va putea să facă faţă unor avarii suplimentare. Spre exemplu, dacă un şofer neatent îşi va zgâria maşina de două ori în acelaşi loc, abilitatea moleculelor de a reface reţeaua şi implicit vopseaua caroseriei va fi limitată. (M.T.)
* În 30 de minutre de expunere la soare, „juliturile” dispar
Veşti bune pentru şoferii care au „întâlniri” periodice cu diverşi stâlpi prin parcare, cu gărduleţe sau cu oglinzile altor colegi de trafic. Oamenii